Facebook

Dietoterapia

Dietoterapia to forma żywienia dla tych, którzy poszukują naturalnych metod przywracania zdrowia lub którym nie udało się uzyskać poprawy funkcjonowania przy zastosowaniu farmakologii. Wymaga ona wdrożenia indywidualnie dopasowanej diety, która uwzględnia schorzenia, dolegliwości i potrzeby Pacjenta.

Odpowiedni program dietetyczny może pozwolić Pacjentowi w dość szybkim czasie wykluczyć lub znacznie zredukować objawy towarzyszące danej chorobie lub spowodować przejście choroby w stan remisji.

Efekty wdrożenia takiego programu, nawet przy dość zaawansowanym problemie, bywają w przypadku wielu Pacjentów spektakularne – znikają przykre, trwające czasem latami, dolegliwości, stany zapalne, następuje wzrost energii życiowej i zadowolenia na co dzień, poprawiają się wyniki badań.

Właściwe dobrana dieta leczy i odmładza – starzenie się bowiem to nic innego, jak zmniejszenie zdolności organizmu do przywracania wewnętrznej równowagi i samonaprawy nagromadzonych uszkodzeń wewnątrzkomórkowych.

Jesz zdrowo - czujesz się zdrowo

Problemy gastrologiczne to jeden z częstszych powodów konsultacji lekarskich...

Często ordynowane na dolegliwości żołądkowe leki, np inhibitory pompy protonowej (prazole) czy antybiotyki, wywołują duże spustoszenie w przewodzie pokarmowym niszcząc naturalne mechanizmy obronne i trawienne Pacjenta. Następująca w wyniku tego blokada wydzielania kwasu solnego skutkuje zaburzeniami trawienia, dysbiozą, candydozą, SIBO (przerostem flory bakteryjnej przewodu pokarmowego) lub rozwojem zespołu jelita drażliwego (IBS).

Układ pokarmowy człowieka pełni nie tylko funkcję trawienną. Jest on też największym organem immunologicznym, gdzie produkowana jest większość limfocytów. Posiada także funkcję narządu neuroendokrynnego, wytwarza wiele neurotransmiterów, w tym większość serotoniny (odpowiedzialnej za nastrój) i norepinefryny (odpowiedzialnej za funkcjonowanie układu autonomicznego). Jednocześnie układ pokarmowy jest zasiedlany przez niemal 100 trylionów bakterii stanowiących naturalny mikrobiom. Flora bakteryjna wpływa na produkcję cytokin uczestniczących nie tylko w reakcji zapalnej, ale co ważne, także we właściwym przebiego snu. To, co dzieje się w naszych jelitach, wpływa na całokształt naszego samopoczucia.

Na skutek zaburzeń jelitowych i funkcjonowania układu pokarmowego Pacjenci cierpią na szereg dolegliwości ogólnoustrojowych. Nietolerowane i toksyczne składniki pokarmowe wywołują szereg procesów zapalnych w błonie śluzowej jelit powodując jej rozszczelnienie (tzw. zespół przeciekającego jelita). Przez takie jelito bez problemu przenikają wszelkie alergeny i toksyny, gdyż naturalna bariera immunologiczna przestaje funkcjonować. Toksyny są wchłaniane zwrotnie do krwi i dystrybuowane po całym organizmie powodując objawy ogólnoustrojowe (nie kojarzone często z pracą układu pokarmowego), takie jak: bóle głowy, mięśni, stawów, zaburzenia równowagi, zespół przewlekłego zmęczenia, fibromialgia, potliwość, spadki ciśnienia, bezsenność, etc.

Aby poprawić stan zdrowia i samopoczucie należy poszukać najlepszej dla organizmu formuły dietetycznej, która będzie eliminować czynniki dla organizmu szkodliwe, a dostarczać składniki niezbędne i tolerowane, dzięki czemu wycofają się uciążliwe i przewlekłe dolegliwości.

Konsultacje

Konsultacje dietetyczne możesz odbyć w gabinecie lub on-line! Wizyta w gabinecie umożliwia m.in. analizę składu ciała.
Każda konsultacja dietetyczna może być poprzedzona konsultacją medyczną u nas i uwzględniać plan leczenia oraz wskazówki suplementacyjne.


Co proponujemy:

  • Konsultacje w oparciu o wywiad żywieniowy z uwzględnieniem zaburzeń funkcjonowania i/lub aktualnego leczenia wraz z opisanymi zaleceniami dietetycznymi
  • Badania w kierunku nietolerancji cukrów prostych, SIBO i opracowanie stosownych zaleceń dietetycznych
  • Przygotowanie 7-dniowych jadłospisów dostosowanych do aktualnego stanu zdrowia Pacjenta (oczekiwanie do 6 dni roboczych)
  • Wsparcie Pacjenta w dietoterapii


Zajmujemy się w szczególności:

  • Doradztwem w zakresie racjonalnego odpowiedniego do potrzeb Pacjenta odżywiania, pomocą w redukcji wagi lub zapobieganiu znacznym spadkom masy ciała (np. podczas wielomiesięcznej antybiotykoterapii)
  • Dietoterapią w następujących problemach zdrowotnych:
    • Borelioza i choroby odkleszczowe
    • Alergie i nietolerancje pokarmowe
    • Kandydozy
    • Choroby autoimmunologiczne, w tym Haschimoto
    • Zaburzenia pracy układu pokarmowego: SIBO, IBS, refluks żołądkowo-przełykowy, zaburzenia pracy wątroby, trzustki, stany zapalne jelit
    • Hiperlipidemie
    • Dna moczanowa